Kedvezményezett neve: CRITERION Biztonságtechnikai Zrt.

Projekt címe: Nagyértékű, alapinfrastruktúra részét képező berendezések, széfek és bankjegykiadó automaták elleni támadásokat jelző és megakadályozó valamint az elkövető beazonosíthatóságát elősegítő moduláris felépítésű innovatív védelmi rendszer kifejlesztése

Támogatás összege: 168 399 740 Ft

Támogatás mértéke: 41,23 %

Tervezett befejezési dátuma: 2021. december 31.

Projekt azonosító száma: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00526

A projekt tartalmának bemutatása:

A CRITERION Biztonságtechnikai Zrt. a projekt során egy olyan mechanikus és elektronikus egységeket magában foglaló komplex, de egyben moduláris védelmi rendszert fog kifejleszteni, melynek segítségével a jelenleg nehezen vagy egyáltalán nem védhető nagyértékű és/vagy alapinfrastruktúra részét képező berendezések, egységek védelmét tudják ellátni. A rendszer modularitásának és skálázhatóságának köszönhetően egy kisméretű széf vagy bank automatától, akár egészen nagy trafóállomásokig kialakítható a védelmi megoldás. Jelenleg sem a magyar, sem a nemzetközi piacon nem létezik olyan termék, amely komplex megoldást adna erre a teljes védelmi problémára.

A rendszer részeként a cél olyan megoldás kifejlesztése is, mely nemcsak jelzi az esetleges támadást, hanem a nagy értéket képviselő elemeket (pl.: bankjegy, értékpapír, biztonsági elemekkel ellátott papír, rézvezeték, trafó, stb.) megjelöli a támadás során, ezzel megnehezítve azok eladását és megkönnyíti későbbi beazonosítását. További cél, hogy amennyiben lehetséges, az elkövetőket is meg tudják jelölni látható vagy nem látható módon, hogy könnyen beazonosíthatóvá tegyék őket a hatóságok számára. A projekt célja nemcsak elektronikus védelem, hanem egy olyan rendszermegoldás kifejlesztése, amely magában foglalja az elektronikus megoldások mellett az egységek hozzáférhetőségének fizikai megakadályozását is. A rendszer továbbá képes lesz a támadások azonnali, online jelzésére és a távolból történő paraméterezhetőségre is.

NKFIA